top of page

Van Wijsheid tot Wijze Lessen; Een Inspirerende ontmoeting tussen Jong en Oud


Deze week kreeg de opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Saxion een bijzonder tintje toen ouderen deelnamen aan een interactieve les binnen het vak Levensloop Psychologie. In een innovatief initiatief werden deze ouderen uitgenodigd om hun levenservaringen te delen en geïnterviewd te worden door de studenten. Dit project werd geïnitieerd vanuit het idee van de voorzorgcirkels, is gericht op het aanspreken van de kennis en interesses van thuiszittende ouderen en hen te verbinden met jongeren en studenten. De waarde van deze ontmoeting reikt verder dan alleen het overdragen van ervaringen; het creëert wederzijds begrip, bevordert gespreksvaardigheden en introduceert een vernieuwend onderwijsmodel waarin het delen van ervaringen meer centraal kan staan.

In mijn inleiding benadrukte ik het belang van het niet beperken van ouderen tot hun leeftijd, kwalen en beperkingen. Door hen aan te spreken op wie ze zijn en wat ze te bieden hebben, worden ze niet alleen gestimuleerd maar ook in hun kracht gezet. De studenten kregen de kans om een duik te nemen in de wereld van de levenservaring. Picture this; Levendige gesprekken, eye-openers en gelach vulde de college zaal. Er werden vragen gesteld aan Rineke ( 69 jaar) en Herman (84 jaar). En die vragen waren niet de standaard gespreksonderwerpen, maar vragen als: “Hoe voelt ouder worden voor jou?” en “Als je terug kijkt op je leven, welke momenten zijn dan het meest levendig in je herinnering?” De studenten wilden niet alleen weten hoe het ouder worden voelde maar we gingen voorbij aan de oppervlakkige gespreken en doken diep in hun herinneringen. Van “wat geeft jouw leven zin?” tot “ Als je kon teruggaan in de tijd wat zou je dan anders doen?” En weet je wat het mooie was? Rineke en Herman deelden niet alleen hun levensverhalen, maar ook hun humor en levenslessen. Het was niet alleen een uitwisseling van kennis, maar ook van warmte en begrip tussen verschillende generaties.

Dus, wat hebben we geleerd? Dat het delen van levenservaringen niet alleen educatief en waardevol is, maar ook een ontzettend leuke manier om bruggen te slaan tussen generaties. Het toonde aan dat er zoveel meer schuilt achter een leeftijd dan alleen het aantal kaarsjes op de verjaardagstaart. Dat levenservaring niet alleen iets is om te koesteren, maar ook om te delen. De ontmoeting herinnerde ons eraan dat iedereen een verhaal heeft dat gehoord moet worden. Het toonde aan dat we niet alleen kunnen leren van boeken, maar ook van elkaars avonturen, mislukkingen en triomfen. Dus laten we meer van dit ontmoetingen omarmen tussen jong en oud, waarbij gelach, begrip en kennis hand in hand gaan. Want samen lachen, leren en groeien, dat is pas echt levenswijsheid!


99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page