Vorige week had ik het voorrecht om een bijeenkomst te organiseren met de ouderen van de aanleunwoningen naast WZC Humanitas Deventer. Een gezellige ontmoeting, onder het genot van koffie met iets lekkers, gevolgd door een hapje en een drankje, waar we openhartig hebben gesproken over het ouder worden in Salland. Als leidraad gebruikte ik de gesprekskaarten van ACTIZ die verschillende vragen bevatten die ouderen aan het denken zetten over hun eigen proces van ouder worden en de veranderende zorg in de toekomst.
Eén van de vragen die we bespraken was; “Wanneer ben je oud en wat betekent oud zijn eigenlijk?” Het was opvallend hoe diverse antwoorden naar voren kwamen. Voor sommigen was ouderdom een getal, terwijl anderen het meer in termen van geestelijke en lichamelijke gezondheid zagen. Het besef dat ouder worden een individuele ervaring is die voor iedereen anders kan zijn, werd duidelijk.
We spraken ook over de weg naar het ouder worden. Ouderen deelden hun ervaringen, hoop en zorgen over de toekomst. Sommigen omarmden het ouder worden als een natuurlijk onderdeel van het leven, terwijl anderen zich zorgen maakten over gezondheidskwesties en afhankelijkheid van anderen. Het was een moment van reflectie en solidariteit, waarbij men elkaar steunde in deze levensfase.
Een ander belangrijk onderwerp was de zorg voor ouderen in de toekomst. De vraag “Hoe denk jij dat de zorg eruit zal zien in 2040?” bracht een mix van meningen naar voren. Ondanks de regelmatige informatie die ik hen had verstrekt over de veranderende zorg, merkte ik dat sommigen toch het gevoel hadden dat het hun tijd wel zou duren. Voor veel ouderen, met een leeftijd van 80 jaar en ouder, is het begrijpelijk dat ze zijn opgegroeid in een tijd waarin zorg en de levensomstandigheden anders waren dan nu. Dit kan leiden toe een zekere terughoudendheid of het idee dat de nieuwe veranderingen hen niet direct zullen raken.
De waarde van bewustwording en dialoog is dat ondanks de verschillende standpunten was het duidelijk dat het belangrijk is om deze bewustwording te vergroten over de veranderende zorg en ouderen te betrekken bij deze gesprekken. Door heb een platform te bieden om hun gedachten te delen kunnen wij beter begrijpen wat voor hen belangrijk is in de zorgverlening. Het is een waardevolle stap naar een betere afstemming op de mogelijkheden en de behoeften van ouderen in Salland.
Комментарии