top of page

Levenskunst voor ouderen
De eerste bijeenkomsten Levenskunst voor ouderen zijn geweest. 3 bijeenkomsten met ouderen in een kleine groep van 6 tot 8 personen waar we samen werken aan het versterken van het sociaal netwerk, nieuwe contacten maken, maar bovenal dierbaren gesprekken voeren met elkaar in een ontspannen sfeer.

Deze bijeenkomsten zijn speciaal voor ouderen die op zoek zijn naar nieuwe connecties, gezelligheid maar bovenal biedt het de mogelijkheid om meer betekenisvolle momenten in je leven te creëren.  En tijdens de laatste bijeenkomst werd ook wel weer duidelijk de kracht van het delen van de verhalen en het luisteren naar anderen. De ouderen die aanwezig waren werden eigenlijk steeds opener over hun leven en de kleine setting maakte dat het veilig voelde om echt te vertellen over wat hen bezig hield. Oude herinneringen werden gedeeld, en vragen hoe hebben bepaalde herinneringen uw kijk op het leven beïnvloed werden open besproken. De verwachtingen naar hun kinderen waren enerzijds hoog en aan de andere kant werd ook altijd gezegd; Ja ik zie mijn kinderen weinig of nooit, maar ze hebben het ook heel erg druk! Sommige zien hun kinderen 3x per jaar en dat organiseren ze zelf. Wat met name naar voren komt is dat veel mensen geen echt doel meer hebben, één man zei; Ik heb dan het plan om al mijn knipsels in te gaan plakken, en dan zit ik op de bank te denken en de dag glijd gewoon voorbij voor ik het weet is het avond en ga ik weer eten. Eigenlijk bestaat het leven nog uit herinneringen en geen nieuwe ervaringen.

Wat duidelijk werd bij deze bijeenkomst is dat men écht zelf het heft in eigen handen moet nemen en niet moet gaan zitten wachten tot er aan de deur iemand komt die je meeneemt. En bij een aantal ouderen zag ik echt de verandering door het open gesprek. Hetgeen wat er meest impact heeft is het gevoel de regie te verliezen, geen auto meer kunnen rijden, de vrijheid van ergens naar toe gaan op eigen gelegenheid. Toch is dat ook iets wat in hun hoofd afspeelt want het gebruik van de OV taxi of Automaatje van de ANWB is een grote drempel, hierbij spelen fysieke beperkingen ook wel een grote rol, en alle scenario’s spelen zich af in hun hoofd. Door dit met elkaar te delen en eerlijk uit te spreken, komt er ruimte en momenten van:  O dat kan ook! Zo hadden we het over “Vier het leven” waar vrijwilligers met ouderen samen naar het theater gaan of naar het museum. Het idee dat ze met een vrijwilliger gaan geeft hen het gevoel van afhankelijkheid, dus blijven ze thuis. Hier hebben we  uiteindelijk heerlijk over gelachen en als voorbeeld kwam de serie “Het leven van Hendrik Groen” ter sprake waar de ouderen het heft in eigen handen namen en met een vrienden club allerlei activiteiten ondernomen, naar het restaurant, uitgaan samen naar de bioscoop. En hoe leuker je leven dan weer wordt. Wat duidelijk werd dat er tijdens deze bijeenkomsten inzichten werden opgedaan, verbindingen versterkt en er concrete stappen zijn genomen naar een meer vervuld leven. We sloten de bijeenkomsten af met een heerlijk etentje in de gezellige ruimte van WZC Humanitas Deventer. Het was een prachtige afsluiting van een serie bijeenkomsten die voor velen een nieuwe deur heeft geopend. Het leven ten volste leven is een Kunst op zich! De eerste stap is gezet!

 

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De Overlever

Tijdens de bijeenkomsten met de ouderen van de voorzorgcirkels, valt mevrouw altijd op. Ze lijkt een beetje afstandelijk, alsof ze denkt dat ze boven de rest staat. Een goed leven gehad, bridge gespee

Comments


bottom of page