top of page

Eenzaamheid onder ouderen; Een oproep voor verbinding

December, de maand van gezelligheid, warmte en verbondenheid. Op de televisie stralen de beelden van vrolijke familiebijeenkomsten en feestelijk gedekte tafels je tegemoet. Maar voor veel ouderen vertelt de werkelijkheid een ander verhaal, een verhaal van eenzaamheid dat in deze feestmaand extr schrijnend aanvoelt.

Ik heb de afgelopen week gesproken met enkele ouderen, mensen die hun dagen slijten zonder het gezelschap van dierbaren. Voor hen is de decembermaand niet altijd gevuld met warme momenten en liefdevolle omhelzingen. In plaats daarvan benadrukt deze tijd van het jaar vaak het gemis van geliefden nog meer. Veel va deze ouderen hebben kinderen en familieleden met drukke levens, waardoor het lastig is om regelmatig langs te komen. Anderen hebben helemaal geen familie meer en zijn achtergebleven in de stille kamers van hun woning, omringd door herinneringen aan een tijd die voorbij is.

Opvallend is dat de beelden op televisie, waar gezinnen zich warm nestelen rond de kerstboom en samen genieten van elkaars gezelschap, bij deze ouderen een gevoel van gemis en eenzaamheid versterken. Ze verlangen naar warmte van samenzijn, maar voor velen lijkt dit een onbereikbaar ideaal. Gelukkig zijn er initiateven zoals de voorzorgcirkel die sommige ouderen de mogelijkheid bieden om samen te komen, bijvoorbeeld voor een kopje koffie of een gezamenlijke maaltijd in WZC Humanitas Deventer. Deze momenten zijn van onschatbare waarde en brengen een glimlach op het gezicht van hen die anders alleen zouden zijn.

Toch mogen we niet vergeten dat er ook ouderen zijn die niet fysiek in staat zijn om deel te nemen aan dergelijke activiteiten, voor hen blijft de drempel naar gezelschap hoog, letterlijk en figuurlijk. Daarom roep ik iedereen op om juist in deze feestmaand iets extra’s te doen voor deze ouderen. Een klein gebaar, een vriendelijk woord, een bezoekje; Het zijn deze eenvoudige handelingen die een wereld van verschil kunnen maken. Neem even de tijd om te luisteren naar hun verhalen, deel een kopje koffie of breng wat lekkers mee. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken en een glinstering van vreugde brengen in de ogen van hen die anders alleen de decemberdagen door zouden brengen.

Laten we samen streven naar een decembermaand waarin niemand zich alleen hoeft te voelen. Laten we de geest van verbondenheid verspreiden en de eenzaamheid verdrijven, niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door. Want iedereen verdient het om zich geliefd en gewaardeerd te voelen, ongeacht hun leeftijd of hun fysieke gesteldheid. Laten we samen een liefdevolle omgeving creëren voor hen die dat het meest nodig hebben.
36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page