top of page

Een Flat vol Verbinding: Ouderen bijeenkomst als brug tussen generaties

Vanmiddag was weer een bijzondere dag in onze flat met 38 appartementen, en ik kan niet wachten om mijn ervaringen met jullie te delen. Zoals jullie misschien weten, organiseer ik elke drie weken een informele bijeenkomst voor de ouderen in onze flat. Het begon anderhalf jaar geleden met slechts 5 personen, maar vandaag zaten we met maar liefst 25 ouderen bij elkaar!

Het doel van deze bijeenkomsten? Het versterken van de verbinding in onze flat. Een jaar lang ben ik bezig geweest om deze diverse groep mensen naar elkaar te laten omzien, en ik ben trots op wat we hebben bereikt. Mensen die elkaar eerst amper kenden, komen nu regelmatig bij elkaar over de vloer. We hebben een hechte gemeenschap gecreëerd, en het is hartverwarmend om te zien.

Het informele samenzijn draait niet alleen om gezelligheid, maar ook om het bespreken van thema's rondom het ouder worden. Vandaag hadden we het over de betekenis van ouder worden, de structuur van onze sociale netwerken en hoe we onze contacten levendig en actief kunnen houden. Het gesprek nam echter een onverwachte wending toen het ging over iets heel alledaags: parkeerplaatsen.

Een recent geplaatste elektrische laadpaal bracht de discussie op gang. Een van de aanwezige dames, de jongste in de flat, heeft een invalide parkeerplaats. Dit zorgde voor emotionele reacties en discussie, omdat sommige mensen haar overal zagen lopen en haar gezondheid in twijfel trokken. Wat volgde was een prachtige les in begrip en empathie.

De dame in kwestie deelde haar persoonlijke strijd met beperkte mobiliteit en hoe ze, ondanks haar uiterlijke verschijning, soms moeite heeft met zelfs korte afstanden. Het gesprek bracht een belangrijke boodschap naar voren: laten we niet oordelen op basis van uiterlijke schijn, maar in plaats daarvan vragen stellen en luisteren naar elkaars verhaal.

Het mooie was dat de ouderen inzagen dat we allemaal wel iets hebben wat niet meteen zichtbaar is voor anderen. Het voorval werd uitgepraat, begrip groeide, en we konden uiteindelijk weer samen het glas heffen. Het toonde aan dat het essentieel is om elkaar te zien voor wie we echt zijn, als mensen met onze eigen verhalen en uitdagingen.

Dus, laten we doorgaan met het versterken van de verbinding in onze flat en blijven leren van elkaars unieke levenspaden. Tot de volgende bijeenkomst!

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page