top of page

De Overlever


Tijdens de bijeenkomsten met de ouderen van de voorzorgcirkels, valt mevrouw altijd op. Ze lijkt een beetje afstandelijk, alsof ze denkt dat ze boven de rest staat. Een goed leven gehad, bridge gespeeld, actief gesport. Toen we eerder in het jaar vragen stelden, leek het alsof ze niet veel nodig had. Ze hoorde eigenlijk niet bij de groep die die ontmoetingen echt nodig heeft. Maar als je haar vraagt naar haar kinderen en kleinkinderen, zie je haar oplichten. Ja, goede kinderen, mooie jonge mensen. Als je niet verder kijkt, zou je denken dat ze hen elke week ziet. Genoeg hobby's, genoeg bezoek, en genoeg sociaal leven. Ze houdt alles in de gaten, wat er gebeurt in de flat en daaromheen. Eerlijk gezegd heeft ze over alles een mening, en die steekt ze niet onder stoelen of banken. Ze lijkt een pittige dame met een duidelijke mening. Maar toch zie ik haar beperkt in haar contact met de mensen om haar heen. Ze praat wel, maar het voelt niet echt verbonden.

Op een dag loop ik bij haar binnen. Het ontvangst is hartelijk: "Kom binnen, ga zitten, wil je koffie, iets lekkers?" En dan komt het eruit. Ze voelt zich erg alleen. Vrienden zijn overleden, kinderen wonen ver weg en hebben hun eigen leven. Fysiek gaat het minder goed, waardoor normale dingen zoals kaarten of sporten niet meer vanzelf gaan. Eerder had ik haar leeftijd niet gevraagd, dacht dat ze net 80 was... maar nee, ze is 90. Ze vraagt niet, het liefst helemaal niet. Maar op dit moment voelt ze zich opeens kwetsbaarder, zonder te weten hoe ze "normale" echte contacten moet leggen, gezien haar altijd wat afwerende houding. Ze is een echte overlever. Maar langzaam begint ze te verzachten vanuit die kwetsbaarheid.

Gisteren tijdens de bijeenkomst ontstond er ineens een gesprek met degene die naast haar zat. Ik volgde het gesprek, en ze zei: "Ik voel me de laatste tijd wat eenzaam, herkent u dat ook?" En plotseling was daar een echt gesprek, oprecht, zonder klagen of mopperen. Dit is investeren in de ouderen. Sommige mensen hebben meer tijd nodig om het vertrouwen te krijgen om te delen wat er echt speelt in hun leven. Inmiddels zet ze kleine stapjes naar het contact met buren, voortkomend uit noodzaak, maar toch, het begin is er!

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page